Când, cum și de ce se înlocuiesc anvelopele de vară cu cele de iarnă sau all-season?

Odată cu începutul sezonului rece și cu scăderea temperaturilor după 1 noiembrie mașina ta are nevoie de anvelope de iarnă sau anvelope all-season. Așa cum și noi trecem la încălțăminte mai groasă și cu aderență mai bună pe timp de iarnă, așa și mașinile noastre au nevoie de anvelope de calitate și rezistente în cele patru sau cinci luni de iarnă. Când și de ce se înlocuiesc anvelopele de vară cu cele de iarnă și ce riscăm dacă nu respectăm legislația?

Înlocuirea anvelopelor de vară cu anvelope de iarnă are loc în noiembrie. Nu există o dată clară impusă prin lege. Unii șoferi le schimbă până în 1 noiembrie sau în jurul acestei date, alții aleg să le schimbe începând cu 15 noiembrie, când și temperaturile sunt mult mai scăzute, sunt 7 grade Celsius. Codul Rutier românesc nu precizează clar o dată de la care trebuie să ai neapărat anvelopele de iarnă montate pe roți.

Ce spune legea în legătură cu anvelopele de iarnă și cu înlocuirea lor?

În legislația în vigoare se precizează clar că toate mașinile care vor circula pe drumuri publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei vor trebui echipate cu niște anvelope de iarnă sau All Season pe care să existe inscripționate literele M și S, pe flanc, de formă M+S, M.S sau M&S.

Ordonanță de urgență nr.195/2002 precizează clar la art. 112, litera h1, că, dacă reprezentantul Poliției Rutiere descoperă o mașină care circulă pe drumuri acoperite de zăpadă, dar nu are anvelope de iarnă sau All Season omologate, montate corect se poate aplica amendă însoțită de reținerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a dovezii înlocuitoare a acestuia.

Se vor folosi oricare dintre contravențiile din clasa a IV-a de amenzi, adică primești pe loc penalizare 9-20 de puncte de amendă și penalizare financiară cuprinsă între 1305 și 2900 ron. Plus că șoferii prinși fără anvelope de iarnă pe drumuri pline de zăpadă nu mai au voie să circule cu mașina o perioada, până la recuperarea certificatului de înmatriculare.

Ți se va da înapoi certificatul doar când faci dovadă că ai toate roțile cu anvelope de iarnă sau All Season care nu sunt uzate și sunt în perfectă stare la montajul pe roți. Atenție, doar anvelopele All Season cu inscripțiile amintite, grupurile de litere și literele precizate anterior vor fi cele care te vor scapă de amenzi și reținerea certificatului de înmatriculare.

O excepție pe care o vedem în legislația în vigoare legată de anvelopele de iarnă apare când e vorba de camioane, ce pot avea pneuri de iarnă pe punte motoare, la restul mașinilor obișnuite este obligatoriu să avem anvelope de iarnă pe toate cele patru roți. Nu se vor acordă amenzi, firește, dacă mergi cu mașina pe un carosabil uscat, fără zăpadă, polei, gheață, și ai totuși anvelopele de iarnă montate și în perfectă stare.

În cazul anvelopelor de vară care nu sunt schimbate când vine iarna, la sub 7 grade Celsius pe timp de noapte apare rigiditatea la nivelul cauciucului din care sunt făcute, aderența din timpul rulării scade dramatic. Va fi afectată și frânarea, stabilitatea mașinii va fi aproape inexistentă în condiții de carosabil acoperit cu polei și cu zăpadă din abundență. În cazul unor accidente în trafic nu vei primi despăgubiri pentru piese și daune dacă tu nu aveai montate anvelopele de iarnă omologate pe toate roțile și accidentul s-a produs și din acest motiv.

Cum și unde se înlocuiesc anvelopele de vara cu cele de iarnă?

Înlocuirea celor patru anvelope de vară cu anvelopele de iarnă sau cu unele All Season se va face la vulcanizare sau într-un service autorizat. Se va evita montarea în fața blocului sau cu ajutorul unui meșter, prieten, pentru a avea aderența cât mai bună la rulaj și a nu avea probleme cu roțile în trafic. La montaj se va testa și roată, se vor monta corect toate anvelopele, se va testa și rulajul lor în condiții normale, se pot depista și anumite probleme ale mașinii.

La înlocuirea anvelopelor de vară cu cele de iarnă se scot cele care nu sunt pentru sezonul rece cu instrumente speciale, se verifică eventual pentru a vedea și uzura și problemele lor. Se montează rapid cele de iarnă și se observă și uzura dacă sunt aduse de client, orice alte defecte care ar putea pune în pericol viață șoferului și integritatea mașinii.

Spre deosebire de cauciurile de vară, cele de iarnă sunt diferite când vine vorba de zona de contact, de canaluri și de rigiditatea benzilor de rulare. Canelurile sunt mai mari, aderența este mai bună, adâncimea este mai mare. Este bine să știi că anvelopele de iarnă pot avea sensuri de rotație diferite, marcate pe flancul anvelopelor cu o săgeata. Se va observă la montaj și data fabricației sau DOT-ul anvelopelor pentru a nu avea probleme mari din cauza vechimii cauciului din compoziție.

Alegerea corectă a anvelopelor de iarnă sau all season. Criterii de luat în considerare

Când ai găsit un service autorizat sau o vulcanizare unde îți poți pune anvelopele de iarnă poți să te orientezi la unele noi, cumpărate din magazinele on-line specializate. Uzura anvelopelor de iarnă este periculoasă, este greu să îți dai seama cât de uzate sunt doar privindu-le. După câțiva ani de utilizare mai bine le înlocuiești cu unele noi că să nu riști nimic.

La alegerea lor vei ține cont de dimensiunile lor în raport cu roțile mașinii, de indicatorii pentru frânare pe suprafețe umede și de eficientă energetică, literele de la A la G îți vor fi marcaje simple pentru orientare. Va conta și consumul de carburant, ce economii poți face, dar și bugetul total pentru anvelope, care oricum e mai mare cu 30% față de anul trecut.

Tot pe anvelopele de iarnă noi vei găși și cifre și litere foarte importante la achiziție: 195/65/R15, indicatori ai lățimii anvelopelor exprimare în milimetri, talia măsurată în procent din lățimea benzii de rulare, construcția radială a carcasei și diametrul cercului interior, inchi. Simbolul fulgului de nea este și el acolo, este celebrul marcaj 3PMSF, care certifica faptul că anvelopele pot fi folosite pe timp de iarnă, la fel și T-ul, indicele de viteză.

Best Tires Shop, furnizorul tău de anvelope de iarnă sau All Season de calitate, pentru un rulaj perfect în condiții de iarnă

Best Tires Shop oferă cele mai avantajoase prețuri la anvelope All Season și anvelope de iarnă, jante și servicii profesionale de service roți sau mecanică în cele trei service-uri din București. Cu peste 20 de ani de experiență și o oferta completă de anvelope de iarnă și All Season, Best Tires Shop este gata să le ofere clienților săi anvelope rezistente, pe care te poți baza, de la producători de top de anvelope, Michelin, Goodyear, Bridgestone, Dunlop, Pirelli, Nokian Tyres, Vredestein sau Hankook.

În oferta curentă a Best Tires Shop găsești anvelope de iarnă, peste 6800 de produse, peste 3700 de anvelope All Season, și peste 50 de branduri de anvelope, toate noi și originale.

Best Tires Shop este distribuitor autorizat al celor mai importante mărci de anvelope de pe piață, permite clienților săi o căutare rapidă în funcție de înălțime, lățime, producător, și alte caracteristici importante, ușor de selectat cu ajutorul filtrelor laterale.

Pe lângă plățile simple, chiar și în rate fără dobânda, livrările gratuite la comenzi peste 3000 ron sau garanția de 3 ani la anvelope, Best Tires Shop are și un hotel de anvelope pentru depozitarea anvelopelor indiferent de sezon.

Locații Best Tires Shop Bucuresti:

Service Roti Metalurgiei
Adresa: Metalurgiei, Nr. 21, Sector 4, Bucuresti
Telefon: 0721 51 51 51

Service Roti Sergent Nutu Ion
Adresa: Sergent Nutu Ion, Nr. 8 – 12, Sector 5
Telefon: 0743 51 51 51

Service Roti Militari
Adresa: B-dul Iuliu Maniu, Nr. 203, Sector 6, Bucuresti
Telefon: 0785 22 47 37

Vezi și

VEZI și