Care sunt etapele de realizare pentru cafeaua de specialitate şi ce anume o defineşte

Cafeaua este prezentă în viaţa ta în fiecare zi ca metodă de a te simţi bine, de a căpăta energie şi de a avea un moment special. Poţi descoperi mai multe tipuri de cafea, existând soiuri care sunt apreciate pentru aroma puternică, bine definită, pentru modul în care sunt preparate sau coapte, pentru modul în care au fost recoltate şi tratate. Poţi descoperi aromele deosebite atunci când bei cafea de specialitate.

Iată ce este o cafea de specialitate, ce anume o defineşte şi cum capătă această denumire, precum şi care sunt etapele de realizare a acesteia:

  1. Ce este cafeaua de specialitate şi care sunt caracteristicile ei principale

Cafeaua de specilitate este acea cafea care a reuşit să obţină un scor înalt SCA, de peste 80 de puncte din 100 maxim posibil. Unii specialişti consideră scorul bun chiar după 85 de puncte. Degustătorii certificaţi, numiţi Q Graders, sunt cei care detectează micile diferenţe dintre diversele tipuri de soiuri şi sub-soiuri de cafea de calitate. Ei vor stabili dacă boabele sunt bine alese, dacă nu există resturi de frunze sau mici elemente ce nu sunt conforme cu standardul impus. Se analizează o cantitate fixă de boabe de cafea, eşantionul standard fiind de 300 de gr. Astfel, analiza poate să fie realizată cu exactitate. Poţi degusta o astfel de cafea de specialitate la Cafenea Constanta HauteCup.

  • Plantarea şi alegerea condiţiilor potrivite pentru cafeaua de specialitate

Există multe moduri de a avea grijă de cafeaua pe care o plantezi. Se alege solul bun şi perioada anului propice pentru a creşte soiurile de calitate, bine alese pentru a putea avea succesul aşteptat. Astfel, metodologia de plantare este bine ştiută de către cei care se ocupă cu grijă de această recoltă. Plantarea se face conform ideii de a avea recolta dorită, punând accent pe elemente de îngrijire corectă pe toată perioada de creştere şi maturizare.

  • Recoltarea cafelei este unul dintre cele mai importante aspecte pentru a obţine scorul dorit

Recoltarea se face manual, boabă cu boabă, fiind analizat grdul de coacere individuală. Astfel, se culeg doar boabele care sunt coapte la nivelul corect, iar apoi sunt îndepărtate cele care au depăşit termenul şi lăsate să crească, acelea care au nevoie de mai mult timp.

  • Transportul este important pentru menţinerea aromei deosebite şi pentru a păstra calitatea boabelor

Calitatea boabelor care vor fi prăjite este determinată de transportul realizat. Astfel, ele trebuie să călătorească în condiţii foarte bune, în pungi speciale care păstrează aroma şi caracteristicile.

  • Procesul de prăjire este important pentru a obţine aroma perfectă şi pentru a menţine proprietăţile cafelei de specialitate

Procesul de prăjire al unei cafele este un ultim stadiu de păstrare a calităţii acesteia. Astfel, prin procesul de prăjire bine realizat vei putea avea parte de cel mai bun gust, de o aromă puternică şi clară.

Vezi și

VEZI și