Tot ce trebuie să știi despre afecțiunile osoase și articulare

Bolile osoase și articulare afectează întreaga populație, dar afectează în special persoanele în vârstă. Despre ce e vorba? Cum sunt susținute? Ce măsuri preventive ar trebui adoptate pentru a reduce factorii de risc?

Bătrânii și bolile osteoarticulare

Bolile osteo-articulare cuprind un set eterogen de patologii, care sunt în mare parte legate de îmbătrânirea și uzura corpului în legătură cu multipli factori de risc cumulativi. Unele dintre aceste boli pot provoca dureri intense la nivelul membrelor sau episoade inflamatorii și, uneori, apar după o slăbire a sistemului osos sau a sistemului articular. Prin urmare, ele afectează în mod direct sănătatea fizică a persoanelor de vârsta a treia și le pot reduce permanent autonomia și de asemenea, le pot afecta bunăstarea.

Când se știe că activitățile fizice joacă un rol agravant sau declanșator, iar durerea devine invalidantă sau incapacitantă, bolile osteoarticulare sunt apoi considerate boli profesionale de către asigurările de sănătate.

Ce sunt bolile osteoarticulare?

Dintre bolile osteoarticulare se numără în special:

  • lombalgie (dureri în regiunea lombară), care afectează aproximativ 20% dintre vârstnici;
  • osteoartrita (degradarea cartilajului articular) a membrelor superioare sau inferioare, care afectează între 15% și 25% dintre persoanele peste 65 de ani;
  • osteoporoza (degradarea masei osoase), care – afecteaza mai mult de 10% dintre femeile peste 55 de ani, dar doar 5% dintre barbati si care poate duce la fracturi de col femural;
  • scolioza (deformarea coloanei vertebrale), care afecteaza 5% din populatie, toate categoriile de varsta la un loc.

Bolile osteoarticulare pot da naștere și la dezvoltarea afecțiunilor musculo-scheletice: tendinopatii, epicondilita la cot, sindromul de tunel carpian la încheietura mâinii, higromul genunchiului, probleme frecvente pentru persoanele care lucrează în construcții, în domeniul agroalimentar sau în asistență socială cu sectoare de cazare.

Vezi produse utile pentru aceste afecțiuni osteoarticulare pe eherbal.ro

Managementul bolilor osteoarticulare

Tratamentul bolilor osteoarticulare este efectuat în principal de medicul curant, precum și de specialiști în reumatologie, reabilitare și (în ultimă instanță) chirurgie ortopedică. Intervenția unui kinetoterapeut sau a unui ergoterapeut este uneori recomandată. Există, de asemenea, numeroase asociații care însoțesc pacienții care suferă de dureri reumatice și care participă la sprijin moral.

Persoane de vârsta a treia pot adopta mai multe măsuri preventive pentru a reduce riscul de a contracta o afecțiune osoasă și articulară, sau pentru a atenua efectele negative ale acesteia. Printre acestea, practicarea unei activități fizice regulate (cu condiția să fie compatibilă cu boala) și a unei alimentații echilibrate este adesea benefică. Când tutunul și alcoolul au un efect agravant, este esențială încetarea definitivă a primului și un consum mai moderat al celui de-al doilea.

În plus, aceste măsuri preventive sunt foarte eficiente în alte situații de sănătate, deoarece se știe că reduc riscul de a contracta multe boli de inimă, boli gastroenterologice, boli pulmonare, boli de vedere sau cancere, frecvente la persoanele în vârstă. De asemenea, fac posibilă moderarea diabetului, cum ar fi colesterolul, reducerea problemelor de auz și incontinența la vârstnici și lupta împotriva malnutriției la vârstnici.

Vezi și

VEZI și