Uleiuri esențiale și beneficiile asupra organismului

Uleiurile esențiale sunt departe de ceea ce găsești pe rafturile magazinelor de cosmetice, dar puțini sunt familiarizați cu proprietățile lor speciale. Recent, oamenii de știință au demonstrat că multe uleiuri esențiale pot preveni epidemia de gripă la birou sau pot îmbunătăți viața sexuală. Uleiurile esențiale sunt un anumit secret al glandelor vegetale. Ele pot fi găsite în flori, frunze, tulpini, semințe și rădăcini. Și există multe moduri diferite de a obține uleiuri esențiale. Uleiurile esențiale de trandafiri, iasomie, violete sunt obținute direct din flori. 

Lavanda, menta și salvie sunt izolate din tulpini și frunze. Uleiul de anason este din semințe. Și uleiurile de iris și vetiver se obțin și din rădăcini. Astfel de uleiuri esențiale sunt volatile, se evaporă deja la temperatura camerei cu un miros puternic caracteristic. Sunt insolubile în apă, dar ușor solubile în alcool, eter, uleiuri grase și ceară. În plus, sunt produse foarte concentrate. De exemplu, pentru a obține un litru de ulei esențial de trandafir de Damasc, trebuie să se recolteze dintr-o parcelă de opt metri pătrați. Iar pentru 500 de grame de ulei esențial de cedru sunt necesare 900 de kilograme de lemn.

Uleiuri esențiale – proprietăți benefice

Un ulei esențial bun are proprietăți antiseptice, de vindecare a rănilor, antibacteriene și antifungice. Poate calma, ameliora iritația, poate elimina inflamația și roșeața pielii. Aceste uleiuri esențiale au un efect antioxidant. Ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire, stimulează respirația celulară, îmbunătățesc circulația sângelui și accelerează fluxul limfatic.

Efect asupra bacteriilor

Mai important, uleiurile esențiale ucid bacteriile din aer. Un studiu recent a arătat că uleiurile de geranium și lemongrass au învins bacteriile sensibile la antibiotice, inclusiv MRSA, enterococii rezistenți la vancomicină (VRE), Acinetobacter baumanii și Clostridium difficile. Un difuzor cu un amestec de mușcată și lemongrass poate preveni următoarea epidemie de gripă sau SARS în biroul tău.

Reacția corpului

Mirosurile trezesc amintirile – două părți ale creierului sunt responsabile pentru această memorie involuntară: hipocampul (participă la mecanismele de formare a emoțiilor și de tranziție a memoriei pe termen scurt la memoria de lungă durată) și amigdala (centrul olfactiv subcortical, joacă un rol cheie în formarea emoțiilor). Dacă miroși ulei esențial de trandafir, anumite părți ale creierului sunt activate, însă, dacă auzi cuvântul „trandafir” sau îl vezi într-o imagine, atunci acele părți nu sunt activate. Oamenii de știință cred că amintirile „parfumate” sunt mult mai emoționale decât cele cauzate de un declanșator vizual sau sonor.

Furanocumarinele sunt prezente în uleiurile esențiale de portocal, lămâie, grapefruit, mandarină – sunt fototoxice, absorb activ razele UV și pot provoca arsuri ale pielii. Prin urmare, nu sunt recomandate pentru utilizare în perioada cu soare activ, deoarece provoacă fotoîmbătrânirea pielii.

Spre exemplu, uleiul esențial de ghimbir este foarte utilizat în cosmetologie.  Acest ulei esențial îmbunătățește microcirculația, circulația sângelui, oferă pielii un aspect sănătos. Este inclus chiar și în îngrijirea profesională. O picătură de ulei esential de ghimbir este bine de adăugat în măștile de față. Uleiul esențial de bergamotă stimulează creșterea părului, reduce producția de sebum, îmbunătățește metabolismul și reduce cortizolul, hormonul stresului.

Vezi și

VEZI și